כתבות מצולמות

חיפוש כותב
חיפוש כותב
חיפוש נושא
חיפוש נושא
חיפוש תאריך
חיפוש לפי תגיות

למען ידעו דורותיכם

בפתחה של שנה ולקראת חג הסוכות כינס 'והודעתם' בחדרו של רבינו ראש הישיבה הגרש"ב סורוצקין שליט"א את כלל מנהלי התתי"ם שע"י הישיבה שליט"א, למושב חינוכי ולדיון מקיף באתגרי החינוך בדורינו | על 'תעודות', 'מבחנים' ו'כפית של כבוד', על ההשפעה העצומה של חינוך עקיף, מתי לשלוח לעזרה מקצועית? | וגם: מדוע התבטא ראש הישיבה על המלמד 'לתקוני שדרתיך?' וכיצד גרם המלמד לתלמיד לקבל ציון 90% במבחן? | חלק ראשון

זכתה הישיבה הקד' ותלמודי התורה "עטרת שלמה" קנו להם מקום של כבוד בראש תלמודי התורה בארץ ישראל. בתלמודי התורה של הישיבה המונים, נכון להיום שלוש עשרה סניפים – בבני-ברק ובבית-שמש, במודיעין עילית, טלז-סטון ובחריש – לומדים אלפי תלמידים שזוכים לגדול ולהתחנך לתורה וליראה, לקבל חינוך תורני מעולה באוירה נעימה ובשמחה. טובי המחנכים והמלמדים שוקדים על טובת התלמידים ומשקיעים את מיטב כוחם וזמנם למען המטרה המשותפת: לגדל ולטפח את ילדי ישראל לכוונם ולרוממם בדרך העולה בית קל. 

מלאכת חינוך הבנים, כשלעצמה, דורשת סייעתא דשמיא מרובה לצד תבונה ולמידה מתמדת, מחשבה והתאמה לכל בן בכל גיל. על אחת כמה וכמה, המה האתגרים בדורינו, כשהתקופה ומורכבויותיה מזמנים כל העת, שאלות חינוכיות הדורשות לימוד וחשיבה מחודשת ומעמיקה. 

זכות הייתה ל'והודעתם' לבקש מגדולי המחנכים מכלל מנהלי התלמודי תורה של ישיבת עטרת שלמה שליט"א העוסקים בכל השנה כולה בהעמדת חינוך דור העתיד בהצלחה גדולה בס"ד, להצטרף לדיון שהתקיים בחדרו של רבינו ראש הישיבה הגרש"ב סורוצקין שליט"א בקריית הישיבה, ולהעלות שאלות יומיומיות, הנוגעות להורים ולבנים, ולנושאים והתמודדויות שונות בשדה החינוך.   

בדיון המרתק, של המנהלים המתכנסים מעת לעת ב'פורום המנהלים', לתושיה ברוב יועץ ולדיונים מעמיקים ומקצועיים בדרכי החינוך, בו זכינו להשתתף קיבלנו מענה מקיף לשלל נושאים שהונחו על השולחן, וכל נושא זכה למענה מפורט ובהיר מרבינו ראש הישיבה הגרש"ב שליט"א ביסודות החינוך בדורינו כפי שמסרו רבותינו זיע"א, כשלצד זאת המנהלים מוסיפים נופך מנסיונם העשיר ומידיעותיהם המקצועיות. 

במפגש השתתפו המנהלים הנכבדים: הרה"ג ר' יצחק לבל שליט"א זקן המנהלים ומנהל ת"ת חריש, הרה"ג ר' יונה עמנואל שליט"א מנהל ת"ת בני ברק – מרכז, הרה"ג ר' יוסף יצחק גלוסקנוס שליט"א מנהל ת"ת מודיעין עילית, הרה"ג ר' יוסף ניסל שליט"א מנהל ת"ת בית שמש רמה ג', הרה"ג ר' שמואל אהרון יודלביץ שליט"א מנהל ת"ת בית שמש רמה א', הרה"ג ר' מיכאל לוין שליט"א מנהל ת"ת בני ברק – מערב, הרה"ג ר' מנחם בירנבוים שליט"א מנהל ת"ת טלז-סטון, הרה"ג ר' חיים רימר שליט"א מנהל ת"ת בית שמש רמה ד' ומנהל כלל התתי"ם שע"י הישיבה הקד'.   

בשורות הבאות – שהן החלק הראשון מהמפגש – הבאנו את התובנות והתשובות בנידונים שהועלו באותו דיון מרתק; תובנות והארות העשויות להועיל לכל הורה ומחנך באשר הוא.

 

המחנך הרה"ג ר' חיים רימר שליט"א מנהל כלל תלמודי התורה שע"י הישיבה הקד'

"תעודות" – למה לא?

הנושא הראשון אותו מבקשים הנוכחים ללבן הוא נושא ה'תעודות'. בתלמודי התורה של "עטרת שלמה" לא נהוג להעניק 'תעודה' בסיום המחצית ובסוף השנה – עובדה המעוררת התעניינות ואף תהיה: מדוע לא לתת 'תעודות' כמקובל במקומות רבים, וכיצד יתוודעו ההורים למצבו הלימודי של הילד? אך מתברר, שמאחורי הנוהג הקיים עומדת חשיבה והתבוננות מעמיקה בנפש הילד ותפיסה חינוכית מעוררת השראה.

רבינו רה"י שליט"א: בענין של ה'תעודות' אני רוצה קצת להרחיב, כי יש כאן כמה נקודות חשובות. הנקודה הראשונה – כולם מכירים את מה שאומרים בתפילת ר' נחוניא בן הקנה "אנו עמלים ומקבלים שכר, והם עמלים ואינם מקבלים שכר". ונשאלת השאלה: מיהו זה שעמל ולא מקבל שכר? 

וידוע מה שביאר בזה מרן הגר"א קוטלר זצוק"ל, וכפי ששמעתי מאחד מתלמידיו. הוא הסביר על פי משל: אם תצאו פעם לרחוב ותראו פועלים עובדים בכביש, תראו שיש ביניהם כמה סוגים: יש אחד שחופר ומתעסק עם הזפת, כולו אדום ונוטף זיעה מהחום הבלתי נסבל, והוא עובד קשה ומתאמץ. לידו עומד אדם נוסף ומתעסק עם חוטים – הוא מודד מרחקים וכדומה. ליד שניהם מסתובב אדם שלישי עם סיגריה בפה – מפקח על העבודה. מי מהם מקבל את המשכורת הגדולה ביותר? – זה עם הסיגריה, המפקח. את המשכורת השניה מקבל המודד, ואילו את המשכורת הנמוכה ביותר מקבל הפועל הפשוט שמתאמץ יותר מכולם. 

זו הכוונה 'הם עמלים ואינם מקבלים שכר'. גם כשמקבלים שכר, בעניני העולם הזה השכר הוא לפי התוצאה ולא לפי העמל. אדם מזמין שולחן אצל הנגר, אם הנגר לא יספק את השולחן – הוא לא יקבל פרוטה, גם אם יעבוד על השלחן עשרים שנה. אבל "אנו עמלים ומקבלים שכר" – אצל הקב"ה התשלום הוא על העמל. והדבר הזה הוא היסוד הראשון בחינוך, ואני אומר יותר מזה: לא רק שהשכר הוא על העמל, אלא שהעמל הוא בעצם ה'תוצאה'.

ופה טמונה הבעיה הראשונה בענין של 'תעודות'. בכל תעודה, מאיזה סוג שיהיה, המבחנים והציונים הם הקובעים. והמסר בזה בעייתי, זה נוגד את ערכי התורה והיהדות. גם אם בסוף יש הערה וכותבים שהילד השתדל, והוא עובד קשה מאוד וכדומה, בסופו של דבר כשהילד מקבל תעודה עם ציון 'כמעט טוב מאוד', וחבר שלו קיבל 'מצויין', הוא מרגיש שהוא פחות. וזה כבר דבר לא בריא.

נקודה שניה – כשיש ילד שמתקשה, התעודה מטבעה עלולה להשפיע עליו מאוד לרעה. כשילד מקבל 'תעודה' על זה שהוא לא מצליח, הסיכוי שזה יוביל אותו להתקדמות – שואף לאפס. אם כבר, זה רק יוצר הרס וחורבן – יש לו 'תעודה' שהוא לא מוצלח… והרי המהות של התפקיד שלנו כמחנכים היא לדעת שלא כל ילד שנולד מוצלח נשאר מוצלח וכן להיפך. אז למה ילד שלא מצליח, צריך גם 'תעודה' על זה? יש כמובן צורך ליידע את ההורים במצב של הילד אבל בשביל זה לא חייבים תעודה – יש אסיפת הורים, יש שיחות טלפון. 

נקודה שלישית – חלוקת תעודות  גורם למתח מיותר אצל התלמיד . היום של התעודות נהיה סוג של 'יום הדין'. והמתח הזה שהילד נמצא בו, אין בו כלל תועלת ! אין לזה שום מקור שצריך או שמותר להלחיץ ככה ילדים ולהכניס אותם למתח, ובפרט בגילאים צעירים זה מיותר לחלוטין ואפילו מזיק.

ונקודה רביעית – כשיש 'יעד' של 'תעודה', עלול להיווצר מצב שהילד לומד בשביל התעודה – מה שחשוב לו זה איך בסוף תצא התעודה, ועלולים לאבד את כל התוכן האמיתי והערכי בעבודת ד', בידיעת התורה, באהבת התורה. הרי העיקר זה לא רק הידיעה של החומר הנלמד – בפסוק כתוב "שמע בני מוסר אביך ואל תטוש תורת אמך", את ה'מוסר' מקבלים מהאבא, ואת ה'תורה' מהאמא. ומדוע? כי הרגש שבתורה, אהבת התורה – זה בעצם הבסיס ללימוד, ואת זה מקבלים מהאמא! ובענייננו – אם ילד מסתובב סביב השאלה מה הוא יקבל בתעודה, ואיך הוא יצליח שם, והוא מתמקד בזה, אז עלולים להפסיד את החיבור האמיתי ללימוד עצמו, ולאבד חלילה את התוכן האמתי שיש בלימוד שהוא לעשות את רצון ד'.

ואם לסכם את הענין, בסופו של דבר אנחנו רואים באופן ברור אצל המלמדים בתלמודי התורה שעל ידי ישיבתנו הקד' שהן המלמדים והן הילדים מברכים על המצב הקיים שאין 'תעודות'. צריך לזכור גם שהתפקיד שלנו הוא שהילדים הטהורים האלה יהיו שמחים, מאושרים, שיהיה להם כיף לבוא לת"ת וכיף לחזור הביתה. זו המטרה, זו המהות וזו השליחות שלנו כלפי הקב"ה!. 

שאלה: לפי הגישה הזו, גם במבחנים השבועיים יש בעיה – הילד ירגיש שהוא 70%…

רבינו רה"י שליט"א: יש הבדל מהותי בין מבחנים לתעודות. תעודה זה 'אירוע', 'יום חלוקת תעודות', מחכים לתעודה, ומראים אותה גם לסבתא ולדודה.. מבחן לעומת זאת, הוא פחות מרכזי, והוא גם אישי – לא מראים אותו לכולם. בנוסף, בתעודה יש סיכום של תקופה שלמה – איפה הילד אוחז, לעומת מבחן שהוא על החומר הנלמד בשבוע או בשבועיים האלו בלבד. 

והאמת היא, שאם צריך, אפשר גם במבחנים לעשות את אותו 'פטנט' – אפשר פעם לתת לילד תשובות מהצד, אם רואים שככה אפשר לעזור לו לעלות ולהצליח. הרעיון הזה הוא משהו שאפשר ליישם גם בעוד מקומות. לדוגמה: בבחינה ה'כללית' בישיבה קטנה – שהיא בחינה שבדרך כלל מאוד מלחיצה את כולם – אם יש בחור שמתקשה, אפשר לגשת אליו יומיים לפני המבחן, ולדבר אתו באופן ספציפי על הנקודות בסוגיא שעליהן יהיו השאלות, ולהסביר ולהבהיר לו את החומר. וכך אפשר לפעול בחכמה שהוא יהיה בעניינים פחות או יותר, ולא יקבל 70 אלא 85. 

ובכל אופן, מבחן הוא משהו אישי. ובאמת אם מדברים על מבחן פומבי – זה באמת בעייתי לא פחות מתעודות. הבעיה שהזכרנו – שנותנים לילד את התחושה שהוא 'לא מוצלח' – קיימת גם במבחנים פומביים. גם שם יש את אותה בעיה.  יש מספרים שמרן החזון איש זיע"א היה עושה בחינות פומביות לילדים. גם אם זה נכון, תביא את החזו"א שיבחן… כשהחזו"א היה בוחן, לא היה ילד אחד שלא היה יוצא מהבחינה כשהוא בטוח שהוא יכול להיות גדול בישראל!.

ראש הישיבה שליט"א מוסיף בענין זה עוד: 

אם כבר הזכרנו את הנושא של מבחנים, יש דבר מעניין ברמב"ם: בספר המצוות (עשה יא) הרמב"ם כותב: "שציוונו ללמוד חכמת התורה וללמדה וזה הוא שנקרא תלמוד תורה, והוא אמרו ושננתם לבניך… ושם נאמר ושננתם שיהו מחודדין בתוך פיך כשאדם שואלך דבר לא תהא מגמגם לו אלא אמור לו מיד". המקור של מצות ת"ת הוא הפסוק 'ושננתם לבניך'. אם היו שואלים אותנו מה המקור של מצות ת"ת מן הסתם היינו חושבים על הפסוק 'והגית בו יומם ולילה', מה פתאום 'ושננתם' – שיהיו מחודדין? 

אלא כתוב פה שני דברים: הדבר הראשון שכתוב כאן הוא שהשלמות של לימוד תורה הוא כשהדברים ברורים ללומד במאה אחוז. לא פחות. ברור שלא כל אחד צריך להגיע לזה מיד, אבל השאיפה והכיוון ודרך החינוך לתורה הוא להגיע למקסימום. והדבר השני שרואים מכאן הוא שהאופן לבדוק את רמת ואיכות הידיעה הוא "שאם ישאלך אדם, לא תהא מגמגם לו אלא אמור לו מיד" – מבחן!.

אני רוצה להעיר על עוד ענין חשוב. לפעמים יש כל מיני דרישות שדורשים מהילדים שאין להן שום מקור. וזו בעיה, כי כשילד נשבר – הוא נשבר, ולא יעזור שהאמת היא שהדרישה לא היתה מוצדקת. כי בשנות הילדות הילד מסתכל מה המלמד והמנהל אומרים עליו.

ואני אתן לכם דוגמה: בילדותי, היה לנו מלמד אחד שהיה עושה מבחנים בצורה של 'מה קשור למה' – על דף המבחן היו רשומים חמישים משפטים מהגמרא לצד שמות האמוראים, והיה צריך לשייך כל אימרה למי שאמרה. באחת הפעמים קיבלתי במבחן  ציון נמוך מאוד, אולי 40. כשהגעתי הביתה, אבא שלי לקח את המבחן, הסתכל עליו, והביע אכזבה על מבחן שלא משקף כלל את הערך של עמל התורה ואמר בנוכחותי – מה שבכלל לא היה דרכו – 'לתיקוני שדרתיך ולא לעוותי'! מה פתאום להעריך את הילד בזיכרון ולדרוש ממנו לדעת ש'רב יהודה אמר רב' אמר את המשפט המסויים הזה, ואביי את המשפט ההוא'? הרבה יותר חשוב זה להעריך ילד בהבנת וזיכרון של התוכן ולא את המילים. 

באותו ענין, הייתי פעם אצל מו"ר הגרמ"ד סולוביצ'יק זצ"ל, ונכנס יהודי שאמרו עליו שהוא יודע את הש"ס ישר והפוך. כולם שם התלהבו, אבל כשאותו יהודי יצא, מו"ר אמר: "הוא יודע את הש"ס הפוך, אבל ישר – אני לא בטוח'… כי לדעת את הדברים בנוסחאות ובמילים ובקישורים – לא תמיד זה הדבר הנכון. לפעמים זה גם לא נכון. צריך להשתדל שהחינוך צריך להיות להבנה, לדעת את שקלא וטריא.

 

המחנך הרה"ג ר' יונה עמנואל שליט"א מנהל הת"ת בבני ברק - מרכז

כוחו של אמון

ש: אולי במקום תעודה עם ציונים על ידיעה במבחנים, אפשר לעשות תעודה על ה'עמל'?

רבינו רה"י שליט"א: תעודה על 'עמל' היא גם כן תעודה. בחלקים מסויימים הילד יקבל הערכה טובה, ובחלקים אחרים הוא יקבל 'תעודה' שהוא 'לא מוצלח', ובסופו של דבר זה עלול לחסום אותו. הרי הרבה מאוד פעמים אותם ילדים שבת"ת לא תמיד הצליחו – כשהם מגיעים לישיבות הם מצליחים וגדלים לת"ח. והיכולת והאפשרות של ילד לגדול ולהשתנות, היא רק כאשר המחנך נותן בו אמון, ויש לו אמון בעצמו ובכוחותיו. כשילד מקבל תעודה שהוא 'לא הצליח', זה עלול לחסום אותו. וזה לא משנה אם התעודה היא שהוא לא הצליח בידיעה, או שלא הצליח ב'עמל'. בסוף יש כאן 'תעודה' שהוא 'לא הצליח'.

בהקשר לזה אני רוצה לספר סיפור שהיה אתי, וסיפרתי אותו כבר כמה פעמים, אבל הוא מלמד על כוחו העצום של מתן אמון: אני למדתי בת"ת "המסורה". בכיתה ו' היה לנו מלמד יקר – הרב בנצלוביץ הי"ו, הוא היה עושה הרבה מבחנים יחסית, ואני לא הסתדרתי עם זה, לא הצלחתי יותר מידי… שבוע אחד ביום ראשון – לא הגעתי לת"ת. היה לי מה שקוראים 'בַּחֶנֶת'… למחרת המלמד קורא לי: 'שלום, בוא הנה, לך לאולם של החדר אוכל, ותעשה שם את המבחן'. לקחתי את הדף של המבחן, הלכתי לחדר אוכל הריק, והתיישבתי מול הדף הריק… ואז אני רואה מהחלון את הילד הכי טוב בכיתה – היום הוא ת"ח מופלג – קראתי לו וביקשתי שיעזור לי במבחן. הוא הסכים, ובאותו מבחן קיבלתי לראשונה 98%. 

ההמשך המפתיע היה, שבכל המבחנים מאותו שבוע והלאה – לא קיבלתי אף פעם פחות מ-90%. אבל לסיפור יש המשך עוד יותר מפתיע: אחרי כעשרים שנה פגשתי את הרב בנצלוביץ באיזו שמחה. ניגשתי אליו ואמרתי לו: הרב, אני חייב לספר לך סיפור… אני לא יודע אם הרב זוכר, אבל היתה פעם שהרב שלח אותי לעשות את המבחן בחדר אוכל… וסיפרתי לו שהיה ילד שגילה לי את התשובות. הרב מיד הגיב: "אני שלחתי אותו לגלות לך"!…

הרב'ה חשב וחיפש איך אפשר לתת לי כילד בטחון עצמי לעלות ולהתקדם. הוא שלח את אותו ילד לגלות לי את התשובות, כדי שאני אחווה את החוויה של הצלחה במבחן, וזה יקנה לי אמון ביכולת שלי להצליח. אם ילד מקבל תעודה שהוא 'לא הצליח' – זה עלול למנוע ממנו את הסיכוי שלו להתקדם.

לסיום: מבקש רה"י שליט"א לחדד ולהדגיש שחלילה אין משמעות להביא הישגים לילד בדרך לא ישרה : פעם שאלו את מרן הרב שטיינמן זצוק"ל איך נכון לנהוג כשילד שואל כל מיני שאלות שאי אפשר לענות לו את התשובה האמיתית. יש סוגיות בגמרא שמוזכרים מושגים שילד לא מכיר והוא יכול לשאול בתמימות מה הכוונה. מרן זצוק"ל אמר: תאמר לילד שכשיגדל – הוא יבין, אבל בשום אופן אל תשקר לו פשט בגמרא. אם תספר לו סיפורים, כשהוא יגדל הוא יבין שהרב סיפר לו סיפורים כדי לפתור בעיה, והרב שיקר, וזה יערער את כל החינוך שלו; הוא ירגיש שמה שחינכו אותו זה שקר.

אבל ברור שבמקרה שכאשר הילד יגדל הוא גם יבין את המניע, לא תהיה לילד שום בעיה עם זה. כשאני גדלתי והתוודעתי לסיפור האמיתי, התמלאתי הערכה רבה על האופן היצירתי ולצורת החשיבה של המלמד להביא אותי לעלות במסילה. זה ההבדל. 'למכור' לילד פשט לא נכון של דברים שלא היו ולא נבראו – זה לא. כי כשהוא יגדל הוא עלול להתייחס כך גם בחיים. 

הרב לוין שליט"א: אני רוצה להוסיף עוד נקודה. המהר"ל מסביר שהמושג 'אמת' כוונתו בעצם לדבר שהוא חיובי ובר קיום, והמושג 'שקר' – הוא משהו שהוא שלילי ואין לו עמידה. זו ההגדרה האמיתית של שקר ואמת. ולכן במקרים האלה הדברים נמדדים לפי התוצאה. 

אתן דוגמה: אם יש בכיתה ילד שבדרך כלל מקבל במבחן 30 והפעם קיבל  70, ואני משבח אותו שהוא הצטיין במבחן – ברור שזה ירים ויחזק אותו. כך שגם אם מבחינת התיאור של הידיעה שלו במבחן לא דייקתי, הרי ברור שמה ששיבחתי אותו – זה דבר חיובי. זה אמת. ולעומת זאת ילד שתמיד מקבל 100 ופעם אחת קיבל 90 ואני אעיר לו שהפעם הוא לא כל כך הצליח – זה יוריד אותו. גם אם זו 'אמת' מבחינת תיאור ההצלחה שלו במבחן, הרי זו אמירה שלילית שהיא 'שקר'. 

ש: מה בנוגע לזה שההורים צריכים לדעת את המצב של הילד? יש מקרים שהמצב מצריך טיפול, וההורים לא מטפלים כי הם משכנעים את עצמם שהילד לומד טוב.

רה"י שליט"א: קודם כל, הניסיון מראה שחלק גדול מאותם ילדים, גדלים כעבור כמה שנים לילדים מצויינים גם אם לא עשו ולא טיפלו בשום דבר. מרן הגראי"ל שטיינמן זצוק"ל אמר בשעתו שבדור שלו לא היו כל כך הרבה פסיכולוגים ולא היו כל כך הרבה סטיגמות. אגב, הוא תמיד היה אומר שטוב שכשאני הייתי ילד לא נתנו ריטלין, כי אז אולי לא היה היום את 'עטרת שלמה'… ובכל אופן, הנזק שעלול להגרם מזה שילד מקבל 'תעודה' שהוא 'לא מוצלח' ודאי הוא חמור יותר ועלול יותר לחסום את הילד מאשר להביא תועלת. 

ודבר שני, בודאי שההורים צריכים לדעת את המצב, אבל בשביל זה יש גם אסיפת הורים, ואפשר וצריך גם להרים טלפון מידי פעם. לא צריך בשביל זה את אבל המושג של 'תעודה' שכפי שאמרנו הוא יוצר הרבה מתח מיותר, ועלול מאוד להזיק.

 

המחנך הרה"ג ר' יוסף יצחק גלוסקנוס שליט"א מנהל הת"ת במודיעין עילית

תקשורת עם ההורים

ש: לפעמים גם כשמיידעים את ההורים על ילד שמתקשה וצריך עזרה – הם לא מוכנים לעשות את הצעד הזה ולקחת מורה פרטית וכדומה. מה אפשר לעשות בכאלה מקרים?

הרב גלוסקינוס שליט"א: זה תלוי הרבה בסוג ההורים. היה לי פעם מקרה של ילד שהיה ברור שהוא צריך מורה פרטי, אבל הרגשתי שהאבא יתקשה לקבל את זה. קראתי לו לפגישה, ואמרתי לו כך: הבן שלך ב"ה מצויין ממש! אבל יש בכיתה ילד שיותר חלש בכשרון, שעוקף את הבן שלך… אולי כדאי לקחת מורה פרטי..

הרב לוין שליט"א: אני שמעתי פעם בענין הזה מהרב מאיר מונק זצ"ל – המנהל של ת"ת "תורת אמת" בבני-ברק. הוא שאל אותי: אם ילד צריך מורה פרטי, מה אתה עושה? אמרתי לו: אני מתקשר לאבא ואומר לו. הוא אמר לי: נכשלת! בצורה הזאת, אין סיכוי שהוא יקח מורה פרטי. אז מה כן? תקרא לו, ותתן לו הרבה כבוד, ואז אולי הוא יסכים…

דרך אגב, צריך לזכור לשמור גם על הכבוד של הילד. בדיוק היום הגיע אלינו לת"ת אחד ההורים. הילד שלו מתקשה והיינו צריכים לראות איך להתקדם אתו. האבא הסכים שצריך להעיר לילד, אבל הוא התחנן: לא להעיר לו בפרהסיה!.

הרב גלוסקינוס שליט"א: הייתי רוצה אולי להציע עוד אפשרות: אני מכיר ר"מ בישיבה קטנה, שבסוף כל זמן הוא כותב לכל בחור מכתב אישי, ושם הוא עושה מכל בחור 'גדול הדור'… זה נפלא. אולי אפשר במכתב כזה, אם יש צורך לעורר את ההורים לנקודות מסויימות, אפשר להוסיף משהו כמו "למרות שהיה לו קשה, הוא התאמץ והצליח", וכך ההורה ישים לב שהיה לילד קושי, ויזכור לעקוב בהמשך ולבדוק איך הוא מסתדר בהמשך.

נכון שיש אסיפת הורים שזה בודאי המקום לעורר את ההורים לקשיים, אבל הרבה פעמים מה שקורה זה שבאסיפת הורים מעלים את הנקודה, ומסכמים להיות בקשר בעוד שבועיים שלוש ולראות איך להתקדם, ומה שקורה הרבה פעמים זה שההורים לא יוצרים קשר בהמשך. מכתב כזה – יש לו כח אחר שיכול לפעמים לחייב התייחסות. 

אני יכול להעיד לדוגמה על מקרה של תלמיד שהמחנך כתב לו מכתב. הוא כתב שהתלמיד עולה ומתעלה, והוא כשרוני מאוד, ועזרה בשמיעה בס"ד יכולה להעלות אותו לגבהים. ההורה שקיבל את המכתב אמר לעצמו מה? צריך לטפל בשמיעה? אמרו לו באסיפת הורים, אבל הוא לא התייחס. אבל כשראה את המכתב הוא רץ מיד לטפל בזה.

רה"י שליט"א: כשמדובר על בעיה גופנית, הרבה יותר קל להורים לקבל את זה. זה לא מקרה של ילד 'לא מוצלח'. דבר שני: בבעיית גופנית של שמיעה, כשהצבעת על הבעיה – נתת לו גם את הפתרון! אבל אם לדוגמה היית אומר להורה שהילד צריך פסיכולוג, לא בטוח שהוא ישמע כל כך מהר. 

הרב לוין שליט"א העלה נקודה חשובה בדיון זה: יש מקרים שבאמת חייבים לפנות לעזרה מקצועית. אני רוצה לשתף אתכם בדוגמה: הגיע אלי ילד והתלונן שעד כיתה ב' הוא היה חרוץ , אך מאז – הילדים מעצבנים אותו כל הזמן ורואים נסיגה משמעותית בלימודים. מדובר בילד מאוד מוכשר. ניגשתי לברר את הענין. שאלתי את המלמד, והוא אמר לי שהילד הזה כל הזמן מושך אש. והוסיף המלמד והאשים את התלמיד כשהוא יפסיק למשוך אש – יניחו לו. שאלתי גם את ה'בוחן', והוא אמר גם שלדעתו נראה לעין שהילדים  לעצבן את אותו ילד. 

בסופו של דבר קבענו פגישה של ההורים עם אנשי המקצוע וקיבלנו אבחנה ברורה במורכבות התלמיד שהסבירה את ההתמודדויות הרבות שהתלמיד מתמודד איתם. למשל שילד זה כלל לא מבין סיטואציות חברתיות. כשהוא אומר 'תודה רבה' אין לו באמת מושג מה זה, הוא אומר ככה כי הוא רואה שככה שאחרים אומרים במצבים דומים. זה דוגמה למקרה שמצריך אנשי מקצוע. בלי זה, היינו יכולים למשוך במשך שנים עם כל מיני מבצעים וכדומה, אבל כלום לא היה עוזר.

 

המחנך הרה"ג ר' יצחק לבל שליט"א זקן המנהלים, ומנהל הת"ת בחריש

החינוך כיום לעומת דורות עברו

נושא נוסף אותו מבקשים הנוכחים ללבן הוא השוני לכאורה שיש בדרכי החינוך בימינו, אל מול שיטות החינוך שהיו נהוגות בעבר. השינוי הזה דורש בירור: האם מדובר בצעד נכון וחיובי ובבחינת 'אכשר דרא', או שמא גם בענין זה עלינו ללכת תמיד בעקבות הדורות הקודמים, ו'כל המשנה ידו על התחתונה'?

רה"י שליט"א: בענין הזה של 'דורנו מול הדור הקודם', יש נקודה מאוד מעניינת. כשאנחנו היינו צעירים,  נושאים מסוימים  חמורים מאוד. צעקו על זה חמס.  ואילו היום – זה לא בדיוק כך. מה באמת הפשט בזה?. 

יצא לי פעם להיות בטיסה עם אחד מגדולי האדמו"רים. ישבנו במטוס אחד ליד השני. לא הכרתי אותו, אבל הבחנתי מיד שהוא אדם גדול מאוד. שאלתי מישהו מהצוות של המטוס, וכשאמרו לי את שמו, הבנתי במי מדובר. היינו לבד. בלי גבאים ובלי כלום. [במאמר המוסגר: אמרתי לו: 'רב'ה, אני רוצה להיות הגבאי בטיסה הזו… בסוף הטיסה שאלתי אותו אם הייתי גבאי טוב, והוא אמר לי: היית גבאי מצויין, אבל חסיד – אף פעם לא תהיה…].

לאותו אדמו"ר שליט"א יש קהילה מופלאה. אין הרבה שהקימו כאלה קהילות, עם התמדה ושקיעות בלימוד כמו שהוא הקים. דיברנו על כל מיני נושאים. הוא הראה לי 'קול קורא' שהתפרסם בחוגים מסויימים, עם כל מיני תקנות באיזה ענין, והתקנות נקבעו באופן חריף ביותר, כמעט בסגנון של יהרג ואל יעבור. והאדמו"ר שליט"א טען: באופן ברור שמספר שנים אחר כך באותה קהילה ממש כבר לא הקפידו על זה, באופן גלוי, וזה היה דבר מפורסם. וכשזו המציאות, אז להוציא כזה מכתב זה מאוד בעייתי מבחינה חינוכית! 

ומה באמת התשובה להבדל בין פעם להיום? השאלה שצריך לשאול כשבאים לקבוע את הכללים האלה היא: מה מוציא אותך מהמסגרת ומהמקום שאתה נמצא בו, ומה לא. ובזה יש הבדלים בין מקום למקום, ובודאי שיש הבדלים בין דור לדור. לדוגמה: יש מקומות בארה"ב כיום בחור שמעשן זה 'נורא ואיום'. לא ישתדכו אתו! ולעומת זאת, בחור שמשחק בכדור נחשב במקומות אלו לבחור נורמלי. יש גם מקומות רבים ששם שזה דבר מקובל שבחור מוציא רשיון נהיגה, ואילו אצלנו בארץ זה אסור בתכלית. 

וככה גם ביחס להבדלים בין הדור הקודם לדורנו. כשאנחנו היינו ילדים, מי שהיה נוגע בכדור בחיידר – זה היה נורא ואיום, והיום – זה לא כך. בנושאים אלו, השאלה שצריכה להישאל היא מה מוציא אותך מהמקום שאתה נמצא בו. וזה דבר שיכול להשתנות מדור לדור. יש דברים שפעם היו מוציאים מהמסגרת, והיום לא.

ש: אחד ההבדלים הבולטים בין הדור הקודם לדורנו, הוא בענין של היחס לילד. בעבר היחס לילדים היה קצת כמו 'חיילים במערכת', ואילו היום פחות מצוי שמענישים או נוזפים בילד, ומצד שני הרבה יותר משקיעים בלתת לילדים חוויות.

רה"י שליט"א: אני חושב שבענין הזה באמת חלה ב"ה התקדמות. אני זוכר שלפני 15 שנה היו כמה ישיבות שהביאו תזמורת במסיבת חנוכה, כדי שיהיה לבחורים איזה 'אירוע', וזה היה נחשב דבר יוצא דופן. אבל ב"ה זה השתנה, וזה חיובי שזה השתנה. כי זה באמת טוב לבחור, וטוב לילד – החוויות הללו. פעם זה היה הרבה פחות. כשאני למדתי ב'חדר' המסיבה היחידה היתה כשהגיע הנדיב, ואז העמידו את כל הילדים בחום ארבע שעות, וכולם שרו כדי לקבל איזה משקה מתוק…

הרב גלוסקינוס שליט"א: אבל מצד שני, אולי יש בזה גם הפסד. ילדים היום גדלים בתוך גישה של 'מיד ועכשיו'. היום כשילד הולך לקניות בצרכניה, אם הוא לא יודע אם לקחת אקונומיקה לבנה או צהובה, הוא מרים טלפון הביתה ושואל את אמא מה לקנות. לפני ארבעים שנה, ילד במצב כזה היה צריך לקבל החלטה לבד. ויכול להיות שכשהוא היה חוזר הביתה היה מתברר שהוא טעה, והוא היה צריך לחזור לחנות ולהחליף. אבל בצורה כזו ילדים למדו להתמודד עם קושי. היום כבר פחות מסוגלים להתמודד עם קושי. ואחת ההשלכות של זה היא שאם בעבר היתה גם אפשרות לגעור בתלמיד כשצריך, היום יש הרבה פחות יכולת לעשות את זה.

רה"י שליט"א: לדעתי לפני כמה דורות זו היתה בעיה – שלא התייחסו לילדים כמו שצריך. היתה הטלת אימה. ובמפורש זה לא דבר חיובי! ואף שבדורות עברו צמחו גדולי תורה כבר אמרו חז"ל חנוך לנער ע"פ דרכו גם כי יזקין לא יסור ממנו וברור שבדורינו הטלת אימה גורמת נזק גדול לתלמידים ולבנים.

 

המחנך הרה"ג ר' מיכאל לוין שליט"א מנהל הת"ת בבני ברק - מערב

ש: בחז"ל הרי כתוב "כתינוק הבורח מבית הספר". יש שטוענים שאם הילד אוהב ללכת לת"ת – יש כאן איזו בעיה…

רה"י שליט"א: שאלו את זה פעם את מרן הגאון רבי מיכל יהודה זצוק"ל, והוא ענה שעדיף שזה יהיה ה'צריך עיון'… אין ספק שהיום צריך לנהוג בצורה שונה. החזו"א אמר פעם שכל ילד צריך לקבל 'כפית של כבוד' כל יום. אני חשוב שכיום לא מספיק כפית, אלא צריך לתת 'רביעית' בשיעור חזו"א.

וצריך לזכור עוד דבר. הנסיונות שיש בדור של היום, שהיצה"ר נמצא בקופסה הכי קטנה – זה דבר שלא היה פעם. אם מסתכלים היום על עולם התורה – על אלו שלומדים – אני לא בטוח שהיה עוד דור בעם ישראל שעמד בכאלה נסיונות!.

ובענין הזה של חינוך מתוך אהבה – אני רוצה להרחיב קצת: חז"ל דורשים "ושננתם לבניך – אלו התלמידים". ונשאלת השאלה: אז למה לא כתוב מפורש "ושננתם לתלמידיך"? אלא הפשט הוא, שכדי להצליח בחינוך, הדבר הראשון שצריך הוא אהבה – כמו אבא לבן. איך יהיו 'תלמידים'? רק אם היחס אליהם יהיה 'ושננתם לבניך' – כמו לבנים. אהבה ואהבה ואהבה. 

רבינו מרן רה"י הגראי"ל שטיינמן זצוק"ל דיבר פעם באיזה מקום, ואמר שיש לו שאלה: הרי אנחנו יודעים שהקיום של כלל ישראל הוא מהקיום של המשך הדורות. והנה המציאות היא שבחור בן 18 יכול להתחתן, ואחרי תשעה חודשים הוא כבר יכול להיות אבא, ואחרי עוד תשע שנים כבר יכולים להיות לו תשעה ילדים. שאל מרן הרב שטיינמן: לכאורה היינו מצפים שלפני שאותו בחור נהיה אבא, הוא קודם כל יעבור איזה קורס הנחיית הורים במשך כמה חודשים, וכשיוולד לו הילד הראשון, ימתינו כמה שנים לראות איך הוא מתנהג עם הילד, ורק לפי זה יחליטו אם לתת לו עוד ילדים. מה באמת הפשט שזה לא ככה?

אמר מרן זצ"ל: עם אהבה אפשר הכל! לא צריך שום קורס. לא ללמוד איך לחנך ולא שום דבר. רק לאהוב!.

הרב גלוסקינוס שליט"א: מסופר ששאלו פעם הרבה תלמידים מיהי הדמות החינוכית שהשפיעה עליהם לטובה. כל אחד מהנשאלים הצביע על איזה מחנך שהוא עבר אצלו בעבר. הנקודה המשותפת שהיתה לכל אותם מחנכים היתה שהתלמידים זכרו שהיתה פעם שאותו מחנך דאג לו במשהו מעבר לתחום הלימודי.

רה"י שליט"א: איך קוראים לזה במילה אחת? – אהבה! והם הם הדברים.

שעה של קורת רוח חלפה לה ביעף. אנו מלקטים ברושם עז את התובנות המחכימות והמעשירות ששמענו, שבס"ד וודאי יביאו תועלת ויסייעו בחינוך התלמידים נ"י, כי אכן מה רבה היא המלאכה הגדולה, מה עמוקה היא המחשבה הנדרשת בכל צעד ושעל, ומה נפלאה היא עבודת בניין החינוך. 

 

המחנך הרה"ג ר' מנחם בירנבוים שליט"א מנהל הת"ת בטלזסטון

סוד החינוך העקיף

במהלך השיחה שנמשכה שעה ארוכה, השמיע רה"י שליט"א באזני הנוכחים יסוד גדול ועיקרי בעבודת החינוך, והרי הוא לפניכם:

בגמרא במסכת תענית (כ"ד כ"א) מסופר שרב הגיע פעם למקום מסויים שהיתה בו עצירת גשמים, וגזר תענית – ולא ירדו גשמים. אך כשירד הש"ץ לפני התיבה ואמר 'משיב הרוח' – נשבה הרוח, וכשאמר 'מוריד הגשם' – ירדו גשמים. רב שאל אותו מה מעשיו, והלה השיב שהוא מלמד תינוקות "ואית לי פירא דכוורי, וכל מאן דפשע – משחדינא ליה מינייהו ומסדרינן ליה ומפייסינן ליה עד דאתי וקרי". כלומר: כאשר יש תלמיד שלא רוצה לקרוא, הוא נותן לו דגים מבריכת הדגים שלו ומשחד אותו בזה, עד שהוא מתרצה לקרוא.

יש כאן נקודה מאוד מעניינת: אותו מלמד היה נותן את הדגים מבריכת הדגים הפרטית שלו. הוא היה מקבל שכר לימוד מההורים, אבל את ה'פרסים' הוא לא נתן מכספם של ההורים, אלא משלו. מה זה בא ללמד אותנו? – אם אתה באמת מעריך תורה – תן משלך! ההשפעה הראשונה של זה היא על התלמיד. ככה הוא קולט שהמלמד באמת אוהב ומעריך תורה.

חינוך ישיר לא תמיד מועיל, והרבה פעמים הוא לא מועיל, אבל החינוך העקיף – הוא זה שמשפיע. כי ככה התלמיד מרגיש מה באמת המחנך מעריך. אם מלמד נותן פרסים משל אחרים, כי נתנו לו לחלק פרסים, או שזה נעשה כחלק קבוע מהעבודה שלו – אין לזה כל כך משמעות. אבל אם הוא נותן לילד פרס משלו – זה משהו אחר. זה מוכיח שהוא מייקר ומחשיב את הלימוד ואת ההצלחה של הילד.

והחינוך העקיף הוא בעצם הבסיס להכל: היראת שמים של המלמד; האם הוא נכנס לכיתה שמח; איך הוא ניגש לגמרא בשמחה; איך אכפת לו מהילד. החינוך העקיף הוא זה שבעיקר משפיע!.

המחנך הרה"ג ר' שמואל אהרון יודלביץ שליט"א מנהל הת"ת - ברמת בית שמש ג'

כתבות נוספות

ספר הזכרונות לתלמידי המכינה דטעלז
ספר הזכרונות לתלמידי המכינה דטעלז
ספר הזכרונות לתלמידי המכינה דטעלז
התנאה לפניו במצוות
התנאה לפניו במצוות
התנאה לפניו במצוות
השביעין חביבים
השביעין חביבים
השביעין חביבים
כינוס חיזוק ורוממות לתחילת השנה השניה בחבורת עשירי קודש
כינוס חיזוק ורוממות לתחילת השנה השניה בחבורת עשירי קודש
כינוס חיזוק ורוממות לתחילת השנה השניה בחבורת עשירי קודש

הזן כתובת מייל ואנחנו נשלח לך
עידכונים על תכנים חדשים שעולים
לאתר